Bambye

LASĂ GRIJILE, ÎNCEPE SĂ TRĂIEȘTI – Dale Carnagie

Prin această carte, Dale Carnagie prezintă situații și oferă soluții  la problemele ce apar în viața oamenilor. Aceste stări sunt prntre cele obișnuite, ale căror rădăcini trec dincolo de granițele timpului și ale spațiului.

Problemele  legate de îngrijorare, oboseală, stress au fost prezente din cele mai vechi timpuri și sunt actuale în fiecare perioadă a existenței oamenilor. Pentru a scăpa de aceste necazuri ce provoacă tristețe, distress, boli, omul trebuie să afle cauza lor, pentru a putea să intervină și să stopeze efectul care se propagă în timp.

Autorul recunoaște că omul nu este perfect, iar viața fiecăruie este ghidată după propriile-i gânduri. „Noi oamenii suntem ceea ce gândim, pentru că facem ceea ce considerăm că este logic în unele momente sau în anumite situații din viață.”

Copilul îți dorește cu ardoare să fie mare, apoi crește și vrea să fie adult, după care visează să se însoare, apoi urmează gândul că trebuie să iasă la pensie…  Din acel moment, omul nu mai vrea nimic pentru că viitorul nu mai este ceva interesant. Dale le propune citirorilor săi să renunțe la gândurile permanente spre viitor pentru a trăi activ prezentul. „Îngrijorarea… azi este mâinele pentru care ne-am făcut griji ieri. Aceste griji oare chiar se pot întâmpla sau este doar un joc al minții?”

Îngrijorarea ne distruge capacitatea de concentrare. Acceptarea este primul pas spre victorie împotriva consecințelor nefaste, eliberarea de energii.

Urmărind firul narativ al scriitorului, cititorul este atras în mirajul gândirii lui, proprii, pentru că omul trăiește în realitate prin ceea ce gândește, prin visurile pe care le are și fiecare problemă trebuie tratată prin cauza, după aceea să se intervină la efectul ei.

Viața noastră este rodul gândirii noastre. Fericirea nu vine din exterior ci din suflet. Să lăsăm grijile și să trăim cu voioșie.

„Să ne uităm dușmanii, să nu-i urâm pentru că ei devin mai puternici, având influență mai mare asupra noastră și ne facem nouă mult mai mult rău.”

Să nu ne așteptăm la recunoștință căci vom fi dezamăgiți când nu o primim. Trebuie să dăruim cu bucurie fără a aștepta vreo răsplată. Nerecunoștința vine uneori din educația proastă pe care a primit-o persoana respectivă în copilărie, adică mai exact ace câțiva ami importanți, petrecuți cu părinții.

„Să facem inventarul binecuvântărilor nu pe cel al necazurilor. Să nu-i imităm pe alții, să ne găsim pe noi, să fim noi înșine.”

Chiar dacă cititorii nu sunt în totalitate de acord cu ideile autorului, acestia își pot testa gândurile și faptele urmând a vedea dacă deciziile lor au fost benefice.

Omul uneori își dorește anumite lucruri care nu-i sunt benefice, iar în timp se va demonstra că acele dorințe nu au fost spre binele său.

Important nu este să valorificăm câștigurile ci să profităm de pierderile suferite. Să uităm propria nefericire ci să aducem puțină fericire celor din jurul nostru, pentru că în acest fel suntem buni atât cu ceilalți cât și cu noi înșine, dovadă fiind zâmbetul de bucurie de pe fața cuiva, care ne luminează și nouă zilele. Critica nedreaptă este adesea un compliment mascat  Critica nedreaptă reprezintă o stârnire a geloziei și a invidiei. Conform Dale, doar un om prost, slab sau „mort” nu este lovit.

Concluzia acestei cărți este că destinul omului depinde doar de el însuși!

Cartea a fost publicată la Editura Cartea Veche în anul 2008.

Lasă grijile, începe să trăiești – Dale Carnegie, SUA

Editura Curtea Veche

București, 2008

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*