De câte ori se discută despre o anumită persoană, pe lângă aspectul fizic, se face referire și la inteligența acestuia. Nu degeaba se spune că frumusețea dispare cu trecerea anilor, dar inteligența rămâne și chiar se amplifică în timp, ca urmare a experienței dobândite în viață.
Această carte este una extrem de utilă oamenilor în general și psihologiilor în special. Citind cartea lui Goleman putem găsi răspunsuri la multe acțiuni și sentimente care domină omul și personalitatea acestuia. Inteligența și rațiunea omului trebuie să se integreze în societate și în viața socială a omului.
Goleman face o remarcă interesantă, subliniind contextul din prezent, în care omul socializează dar nu prin intermediul persoanelor fizice, ci prin alte instrumente specifice vieții actuale. Persoana care se deplasează având căști în urechi, comunică intens cu artistul, cântărețul în speță.
O întrebare care și-o pune cititorul legat de aceste considerații face referire la modul în care inteligența socială se dobândește sau se conturează în perioada copilariei, în acei câțiva ani pe care copilul îi petrece cu părinții săi. Datorită unor idei preconcepute, precum că banii compensează lipsa sau prosul management al creșterii copilului, mulți tineri ajung să devieze din zona socială spre una de confort care încet dar sigur le poate produce panică în timp.
Omul din prezent socializează pe internet, comunică cu necunoscuții pe care-i consideră prieteni, deși există probabilitatea de a nu se cunoaște în realitate, niciodată. În acest fel, noțiunea reală de prietenie s-a schimbat. Prietenul la nevoie se cunoaște, dar cum poți avea încredere în cineva care astăzi poate fi cu tine și apoi să dispară. Prietenia nu este doar o imagine pe sticlă (ecran telefon sau calculator). Totul ține de creierul uman care percepe informațiile, comunică la diferite nivele și individul este conștient de ceea ce face și prin ce trece raportat la cei din jurul său, prin intermediul propriei inteligențe sociale.
Daniel Goleman consideră pe bună dreptate, că sentimentele, empatia, emoțiile ne dirijează viața. În funcție de inteligența emoțională pe care o posedă individul și datorită anumitor circumstanțe sau factori determinanți, omul datorită propriilor percepții ale unor fraze, poate trece de la prietenie la dușmănie, la bătaie și poate chiar mai rău.
Există un atașament, atracție, iubire și sexualitate dirijate de creier. Fanteziile apar la oamenii nefericiți. Relațiile Eu-Tu sunt cele de înțelegere, compasiune și empatie, diferită de relația Eu-El care presupune o anumită bătălie.
Atașamentul, grija și dorințele sexuale sunt factorii care influențează viață. Iertarea, uitarea, relaționarea cu oamenii sunt influențate de creierul social de acele module neurale extinse care coordonează activitatea.
Inteligența socială cuprinde constiința socială (empatie primară, precizie empatică, ascultare, cogniție socială) și managementul relațiilor (sincronie, imagine de sine, influență, preocupare).
Pentru a înțelege modul și cauzele anumitor reacții ale oamenilor, ce țin concret de inteligența socială, Goleman oferă informațiile necesare în cadrul acestei cărți. Important este că cititorul va înșelege că totul ține doar de el, de principiile de viață ale acestuia și de stima lui de sine.
Inteligență socială – Daniel Goleman, SUA
Editura Curtea Veche,
București, 2007
Lasă un răspuns