Bambye

GRĂDINA ZOOLOGICĂ – James Patterson & Michael Ledwidge

Subiectul acestei cărți scrise de americanii James Patterson & Michael Ledwidge, se află la baza serialului de succes ZOO care a fost difuzat de canalul CBS. „Uneori avem impresia că și oamenii trăiesc într-o Grădină Zoologică unde alții le urmăresc comportamentul. Este o iluzie sau realitate!”

Animalele ca și oamenii sunt ființe, fiecare în felul său propriu, gândește pentru că trăiește de pe urma muncii sale: omul prin munca prestată în cadrul societății din care face parte, iar animalele își găsesc hrana prin vicleșuguri sau prin abilitățile de care dă dovadă la vânătoare.  Toate ființele au nevoie de un anumit nivel de raționament pentru a se descurcă prin îțele țeșute de-a lungul timpului.

Revenind la acest roman thriller, putem remarca că partea de science-fiction se ascunde dincolo de limitele realului care în orice moment, poate apărea și modifica structuri genetice.

Într-o grădină zoologică, doi lei își omoară îngrijitorul cu care erau prieteni și față de care aveau mereu sentimente de duioșie. Cei doi lei evadează. Între timp, deși lumea nu este conștientă, apar și alte “mișcări” și revolte ale animalelor, mai ales în ținutul cel mai cald și prietenos pentru acestea, Africa.

Personajul principal al romanului este Oz. Acesta este un iubitor de animale și un cercetător, bun profesionist, om  de știință care a renunțat la doctorat și s-a dedicat studiului comportamentului animalelor.

În ultima perioadă, acesta a descoperit o creștere a agresivității animalelor, atât față de oameni cât și față de alte specii, motiv pentru care a instituit conceptul COA. Toți ceilalți din jurul său, chiar și specialiști în zoologie, îl consideră un nebun sau un excentric care vrea să devină un parvenit.

Leahy este singurul care-l sprijină pe Oz și acceptă ideile și logica acestuia. Alături de ei, apare în timp și Charles Groh. În schimb, rivalii cercetătorului sunt numeroși, conduși chiar de un reprezentant al Guvernului, om de știință care-l atacă permanent cum prinde un momentul ca acesta să fie cu “garda jos”.

Oz suferă, fiind conștient că ceva imprevizibil o să aibă loc într-un viitor nu prea îndepărtat. El fiind un mare iubitor de animale, crește în micul său apartament, cimpanzeu numit Attila, substituit dintr-un laborator în care se realizau experiențe pe animale. Maimuța acaparase o căciulă roșie de la Oz, cu ajutorul căreia ieșea în evidență peste tot unde mergea.

Un prieten plecat în Africa, îl anunță pe Oz că unele animale africane trec dincolo de normalul vieții lor, părând să devină amenințătoare pentru rasa umană și nu numai. Oz decide să plece în Botswana pentru a face cercetări, spre disperarea prietenei sale, Nathalie.

Deși era conștient că nimic nu este așa cum pare, Oz nu-și dă seama că de fapt, călătoria respectivă urma să-i schimbe complet viața…

Citind cartea, în mod inevitabil, cititorul își va pune o întrebare firească: Poate fi adevărat? Ce am face noi, dacă ficțiunea devine realitate? Oare animalele nu sunt mai inteligente decât o mare parte a ființelor care umblă în două picioare?

Grădina Zoologică – James Patterson & Michael Ledwidge, SUA

Editura RAO,

București, 2014

1 comentariu publicat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*