Bambye

PRESUPUS NEVINOVAT – James Hadley Chase

James Hadley Chase este un scriitor de romane polițiște care prin creațiile lui a încântat publicul iubitor de acțiune, mister și neprevăzut.

Geniile nu sunt înțelese de către societatea în care trăiesc – este ideea de bază de la care pornește H. J. Chase în cartea sa.

Uneori în viață nu este suficient să fii un bun profesionist în meseria ta, dacă uiți să trăiești și pentru tine, ori pentru familia ta, neglijându-și unele îndatoriri.

Chase reusește să depăsească barierele specifice din acele timpuri și să demonstreze că de multe ori, ca să obții ceea ce-și dorești drumul este presărat cu capcane, șantaj și crimă. Iubirea nu este un sentimant pur, ci pur și simplu o armă prin care unii pot obține ceea ce-și doresc, iar dragostea nu este un sentiment pur ci doar o metodă de șantaj.

Forrest este un cercetător de valoare internațională care pune la punct o soluție care stă la baza unei formule, care va duce la producerea unui nou metal. El lucra la Institutul de rachete, în cadrul  departamentul condus de către Warren.

Bucuria acestui cercetător durează puțin, pentru că plecând acasă descoperă indiciile unei vieți de familie înșelătoare. Soția lui, Thea îl înșela, dar nu cu oricine, ci chiar cu asistentul său.

Forrester îi surprinde pe cei doi în plină activitate „amoroasă” și-l apucă nebunia. Fără ezitare, își împușcă mortal rivalul, în timp ce soția lui fuge și se ascundă.  Forrester se predă poliției care venise alertată de vecini.

Forrester este acuzat de crimă cu premeditare, dar fiind testat de un psihiatru, acesta este declarat nebun și este internat într-un azil.

Între timp, Warren se ocupă de lansarea noului metal, căutând să facă ultimele retușuri la formula magică a lui Forrester. Alături de acesta se află asistentul Craig care are viață profesională ireproșabilă dar relațiile amoroase ale acestuia trec dincolo de normalitate.

Lindsey este un afacerist care dorește să obțină formula miraculoasă pentru a o vinde pe bani frumoși. Pentru a intra în posesia acestei formule, Lindsey nu ezită să folosească diverse metode. Acesta obține informații prețioase despre oamenii care-l pot ajuta de voie sau de nevoie. Unul dintre aceste persoane este chiar Craig.

Cunoscându-i slăbiciunea pentru relații cu bărbați, Lindsey îl ademenește pe Craig cu Jerry Smith, plătit de acesta pentru a-l corupe pe plan amoros.

Craig cade în capcana întinsă și apoi primește vestea care-i zdruncină complet viața. Pentru ca cei din jurul său, să nu afle că este homosexual, trebuia să ofere copia formulei lui Lindsey, în schimbul negativelor de la pozele primite prin poștă. Acesta se gândește la viața lui, la soartă, la destinul favorabil pe care l-a avut în momentul când a fost ales în echipa lui Warren și la problemele care i-au apărut în viață. Indiferent de decizia pe care urma să o ia, nimic nu ar mai fi fost ca înainte.

Craig nu ezită și își urmează calea. Decizia lui, încet dar sigur influențează destinele mai multor oameni, iar acțiunea romanului este doar la început.

Presupus nevinovat – James Hadley Chase, SUA

Editura Lucman,

București, 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*