Bambye

CUM SĂ AI O ZI BUNĂ – Caroline Webb

Viața și implicit ziua prin care călătorim, ne este influențată de starea noastră psihologică, ca urmare a unor acțiuni conștiente, mai mult sau mai puțin nouă înșine. Acestea sunt: creierul (atât cel deliberat și controlat, cât și cele automat și instinctiv), subconștientul (care încearcă să ne descopere amenințările șți să ne apere, să ne recompenseze) și bucla minte-corp (emoție, intelect).

Creierul deliberativ este spațiul nostru de stocare, de lucru, care se adaptează problemelor care apar. Creierul automat răspunde de reflex și de instinct, coordonând activitatea de rutină. Atenția distribuită poate aduce diferite erori de percepție a mesajului, ca și atenția concentrată strict pe un detaliu, pe o problemă. Avem astfel scurtături în procesul de gândire. Omul este ca un computer.

Uneori neatenția este salvată de axa descoperire – apărare. Subconștientul nostru lucrează și produce informații spre creierul instinctiv care ne poate opri și îndruma în anumite circumstanțe.

Bucla minte-corp este influențată de somn. Lipsa unui somn adecvat este echivalent, în proproție mică, a unui consum de alcool. Exercițiile fizice benefice trupului influențează pozitiv și mintea. Starea de contemplare, de privire a doar unui singur obiect, direcție este una de odihnă mentală și psihică.

Starea corpului ne influențează mintea, creierul, gândirea și raționamentul.

Pentru o zi bună trebuie să urmăm șapte pași: alegerea priorităților, productivitatea, relațiile, gândirea, influența, reziliența și energia.

Urmărind aceste informații, omul conștientizează că el este cel care-și decide modul în care supraviețuiește în fiecare zi și în mod implicit, viața pe care o duce.

Și această autoare, Caroline Webb, subliniază și susține ideea demonstrată de alți psihologi, precum că omul este liberul său arbitru, fiind cel ce decide calea de urmat.

În cadrul lucrării, Caroline Webb prezintă în mod clar și concludent, fiecare pas, dintre cei șapte, care ne influențează ziua. Mentalul nostru ne transmite că ziua trebuie să fie una bună sau proastă, provocându-ne starea specifică.

„Stabilește-ți direcția intențiilor pentru ziua care începe”(p. 55)

„Folosește cât mai eficient orele zilei”(p. 109)

Planificarea deliberată a timpului liber trebuie stabilit de noi, nu de timpul care zboară. Oboseala ne influențează semnificativ deciziile. Trebuie să luăm deciziile când suntem odihniți și discernem cu toată capacitatea noastră. Trebuie luate pauze de respiro, la fiecare 90 de minute de concentrare și/sau între sedințe/întâlniri. Alegerea spațiului de lucru, unul aerisit, organizat și ordonat este un plus pentru productivitate. Trebuie să avem un timp de reflecție.

Trebuie să evităm supraîncărcarea. Să folosim pauze de meditație, de relaxare, și să ne externalizăm memoria pentru a nu o obosi cu multe informații. Cel mai important lucru este cel care se face primul și trebuie început cu cel mai mic prim pas pentru demarare/avansare în realizarea sarcinii. Se alege soluția prin metoda avantajului comparativ.

În cazul unui conflict adevărul nu aparține în totalitate unei persoane și depinde mult de raționament și logică. Pentru a trece peste conflicte, Rapoport a identificat cinci pași: descrierea punctului de vedere al celeilalte persoane ca și cum ne-ar plăcea foarte mult, identificarea tuturor lucrurilor cu care suntem de acord, izolarea și înțelegerea adevăratului dezacord de opinii, cântărirea posibilității ca toți amândouă părțile să aibă dreptate  ce va avea ca finalitate soluția ideală după găsirea limbajului comun.

Multe alte idei interesante și care pot face diferența dintre o viață fericită și una tristă sunt prezentate în cadrul cărții, care oferă multe răspunsuri pentru întrebările care ne „torturează” uneori gândurile, starea, viața….

Cum să ai o zi bună – Caroline Webb, Anglia

Editura Publică,

București, 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*