Bambye

CONVINGE-MĂ! – Lee Child

Jack Reacher rămâne în continuare un outsider singuratic, un fost militar de carieră care nu are casă sau familie. Unica lui locuință este propria-i țară. Familia lui o reprezintă oamenii simpli, cinstiți, buni pe care-i ajută de-a lungul călătoriei sale.

Jack Reacher este simbolul singuraticului, al războinicului și al răzbunătorului care prin relațiile la care apelează, îi ajută pe cei asupriți, pe cei care au nevoie de ajutor. Toți cei cu care i-a contact pentru a-i ajuta sunt siguri că drumul periculos pe care s-au aflat, în curând, se va încheia.

În urma acțiunilor întreprinse de Jack Reacher, rămân atât cadavre ale celor certați cu legea și cu dreptatea cât și mulțumirile oamenilor salvați din situații imposibile.

Reacher este obișnuit cu viața grea, dificilă pentru că a fost un militar de renume care a rezolvat multe situații limită. Viața de după armată devine una plictisitoare dacă andrenalina lipsește cu desăvârșire, dar pentru Jack, acest lucru nu este valabil.

Jack Reacher trebuie să se adapteze situațiilor și să fie mereu cu un pas înaintea inamicilor. Dușmanul poate fi văzut și descoperit ușor, ori să fie scufundat într-o beznă totală. Puterea și logica gândurii sunt atuurile lui Jack, care nu se lasă învins de problemele cotidiene și nici de piedicile care-i apar în cale.

În volumul „Convinge-mă””, Jack Reacher își începe o nouă aventură justițiară într-o mică gară. El coboară în gara Mother”s Rest unde fostul agent FBI, actuală detectivă particulară Michelle Chang îl așteaptă pe Keever, partenerul ei din alt oraș care-i ceruse ajutorul.

Michelle merge zilnic la gară pentru a-l găsi pe cel care-i solicitase ajutorul. Ea și Jack se împrietenesc și constată că localnicii sunt sceptici cu ei: de la banala chelneriță, până la ultimul localnic cu care se întâlnesc și-și încrucișează pașii, le comunică verbal sau nonverbal, că doresc  ca acestia să plece.

Michelle era disperată pentru că Keever nu fusese găsit la motelul unde se cazase în orășel și nu răspundea la nici un apel telefonic. Aceste elemente îngrijorătoare, au făcut ca detectiva Michelle să-i ceară ajutorul lui Jack, care este dispus să se implice în rezolvarea enigmei.

Jack Reacher își dă seama că ceva bizar se întâmplă în acel orășel, mai ales că în scurt timp se implică într-o bătaie care trebuie să-l anihileze fie pentru scurt timp sau pentru totdeauna.

Jack și Michelle pornesc pe urmele persoanei care-l angajase pe Keever. Era greu de aflat, dar iscusința și logica rațiunii celor doi, au găsit portița spre dezlegarea misterului. Unica pistă pe care au avut-o la început a fost că angajatorul avusese o discuție anterioară cu un ziarist, specialist în stiințe: Westwood. Cu cât avansau în cadrul cercetărilor, misterele descoperite aduceau după sine, altele care păreau mai pătrunzătoare.

De multe ori nimic nu pare s fie așa cum este, pentru că realul trece dincolo de ideal, conform celor analizate de către detectivi.

Noul roman de aventură cu Jack Reacher este unul antrenant, trepidant iar acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri. Cititorul descoperă pericolul la orice pas, iar eroul principal nu se lasă învins de greutăți și devine unoeri, chiar și romantic, pentru că nu este imun la grațiile reprezentantelor sexului frumos.

Convinge-mă! – Lee Child, SUA

Editura TREI,

București, 2016

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*