Bambye

Incoruptibilii – The Untouchables

În cadrul filmului se prezintă povestea adevărată a lui AL Capone, un mafiot renumit, care încălca prohibiția și-și construia un imperiu bazat pe ban din trafic, folosindu-se de crime. Acesta mituia personalități ale vieții publice din Chicago, iar cei care se opuneau, erau terorizați și uciși. Era Chicago anilor tulburi, începând din 1930.

Corupție era la putere și nu existau funcții publice evitate, precum nu existau nici păduri fără uscături. Eliot Ness este numit la conducerea acțiunilor Justiției pentru demascarea și prinderea celebrului Al Capone. Acesta este înconjurat de trădători și cu greu își face echipa Incoruptibililor, care luptă pentru dreptate. Din echipă fac parte polițistul Jimmy Malone, polițistul contabil Oscar Wallace și George Stone  care era de la școala de poliție.

Jimmy Malone a fost mulți ani polițișt de patrulă, Wallace era un artist al calculelor contabile iar Stone era polițiștul care nu rata niciun glonț. Cei trei au de trecut prin multe pericole, fiind obligați să se ascundă de orice umbră care se vede pe stradă.

Brian de Palma a ales cei mai apreciați actori în rolurile persoanjelor din film, iar Robert de Niro, Sean Connery și Kevin Costner sunt la înălțimea rolurilor care li s-au încredințat.

Este semnificativă imagine agentului Eliott Ness care stă pe un pod, simbol al puterii, al trecerii peste probleme, deși acolo jos, se află apa, un loc unde un nepriceput poate muri înecat.

“Dacă ți-e frică să mănânci un măr stricat, ia-l din copac nu din coș”. – este expresia folosită de Malone referindu-se la oamenii din jurul lor, care pt fi trădători. Apoi spune o concluzie care este atât de adevărată și în prezent încât avem impresia că am trecut o punte peste ani. „Să nu ai încredere în nimeni”. Și în viața obișnuită, nu trebuie să avem încredere, pentru că atunci când suntem trădați, nu suferim prea mult. Omul este schimbător, iar deși este o ființă rațională, uneori merge după instinctul de conservare, preferând certitudinea banilor, a prieteniei profitabile și renunâțând la caracter și onestitate.

Învingător  este cel care rămâne în picioare.” este o deviză a luptelor mafiote cu poliția dar și un adevăr atât de prezent în zilele noastre. Uneori este atât de mică diferența dintre învinși și învingători, că nici nu observîm cine a căștigat luptă, pentru bătăliile continuă, indiferent de participanți.

„Nu te gândi să se întâmple nici ce se va întîmpla și doar particpă la ceea ce se întâmplă.”- spune Jimmy Malone în timpul pregătiri unei acțiuni, referindu-se că indiferent de cât de bine este planificat ceva, oricând poate apărea o problemă care să devieze direcția stabilită inițial. Fiecare persoană trebuie să se gândească la soluții, în timp scurt pentru că orice întârziere poate influența și decide următorul pas ce trebuie străbătut.

Filmul este o capodoperă cinematografică unde monștrii sacri al filmului își deschid sufletul artistic.

 

Incoruptibilii – The Untouchables, SUA

Distribuție: Kevin Costner, Robert De Niro, Sean Connery, Andy Garcia, Patricia Clarkson, John Barrowman, Billy Drago, Charles Marlin Smith, Don Harvey

Regia: Brian De Palma

Producător: Paramount Pictures

Anul apariției: 1987

Gen: crimă/istoric/acțiune

Durată: 112 min

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*