Bambye

The Seagull – Pescărușul

Filmul prezintă viața unei actrițe care a trecut de perioada ei de glorie, însă mai are puterea să facă față provocărilor profesionale și ispitelor amoroase. Ea este Irina Arkadina a cărei poveste în domeniul teatrului începe din anul 1904, la celebrul teatru din Moscova.

În prezent, ea este iubita  scriitorului Boris Trigorin. Pe plan personal, deține o casă la țară și este mama lui Konstantin care-și caută calea în viață. Konstantin o iubește pe Nina, care locuiește și ea la țară, dar este iubit în același timp de Masha, fiica unei femei care lucrează pe domeniile Irinei.

Nina visează să devină actriță și este gata să facă orice pentru a-și atinge obectivul, precum și Konstantin care-și dorește să devină scriitor.

Fratele Irinei a avut două idealuri neîndeplinite și este aproape de vârstă plecării spre altă lume: să se însoare și să fie scriitor. Se pare că nepotul său, Konstantin tinde spre aceleași țeluri, dar… uneori viața se repetă sau niciodată nimic nu este așa cum pare.

Acest film este un omagiu adus sentimentului de dragoste, dar nu prin prisma acelei inocențe, a iubirii  perfecte, fiind doar o imagine a unei veșnice căutări.

Scena cu pescărușul vânat de către Konstantin poate fi interpretat în mai multe feluri, nu doar în sensul prezentat, ca fiind calea urmată de Nina în viața ei. Poate fi și o atenționare, că uneori liniștea unui zbor poate fi frânt de o mică neatenție, cauzată de lucruri mici ce duc la urmări grave. Precum zboară pescărușul în înaltul cerului, similar, oricare gând sau gest,  poate doborî o persoană care-și urmează direcția stabilită, putând cădea de pe culmile înalte, dincolo de negura vieții.

Trebuie să știi cum să mergi mai departe orice ar fi! – spune Nina și reprezintă o realitate a zilelor prezente, pentru că de multe ori, unii te ajută să urci, ca să ai de unde să cazi. Iubirea nu este văzută ca un sentiment pur, ci ca o necesitate, o armă care ridică sau coboară destine.

M-a ajutat faptul că am avut încredere în mine, vorba Ninei –  reprezintă concepția despre existență, fiecare trebuie să creadă în sine, în calitățile și abilitățile sale, apoi să se concentreze asupra mediului înconjurător. Orice cădere, poate fi de fapt o redirecționare pe orbita cerului, precum zborul unui pescăruș

Ții minte cât era de bine înainte – Nina. De multe ori nu ne dăm seama că suntem bine, că avem ceea ce ne dorim, deoarece omul vrea mereu mai mult, poate prea mult…

Omul își dorește mereu mai mult, tinde spre perfecțiune, însă de multe ori uită să trăiască.

Filmul poate fi văzut ca un conflict între generații, iar punctul comun îl reprezintă iubirea și calea pe care fiecare o urmează conform propriilor concepții și percepții ale vieții.

Iubirea există și se află în interiorul fiecărei persoane, dar ea poate fi reală, matură și/sau imaginară. Iubirea pentru familie, dragostea pentru oameni, atașamentul pentru persona dragă sunt variabile ale vieții fiecărei persoane. Nu orice dragoste poate fi o dramă, așa precum nici oamenii nu se aseamănă între ei.

Viața nu este simplă datorită complexităâii evenimentelor, a relațiilor interumane și mai ales prin prisma modului în care fiecare își percepe existența. Uneori se pot observa ca și în cadrul acestui film, bâtrâni ce par tineri și unii tineri care gândesc și acționează precum bătrânii aflați la linia de finish.

Ambițiile personale sunt importante, dar nu trebuie să distrugă rațiunea, să producă agresiune în fapte și gânduri, că de multe ori, răul provocat, se întoarce împotriva inițiatorului. Totul depinde de caracter, uneori persoanele negative devin pozitive, pentru că percepția și gândirea au fost zburau către o direcție eronată.

 

The Seagull – Pescărușul, SUA

Distribuție: Saoirse Ronan, Elisabeth Moss, Annette Bening, Billy Howle, Michael Zegen, Mare Winningham, Brian Dennehy, Corey Stoll, Jon Tenney

Regia: Michael Mayer

Producător: KGB Media

Anul apariției: 2018

Gen: dramă, dragoste

Durată: 97 min

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*