Bambye

If I Stay – Dacă aș rămâne

Mia este o adolescentă de 17 ani care își descoperă talentul moștenit, de violoncelistă. Ea este sprijinită de părinți în relația cu Adam, untânăr care are o formație rock și începe să fie recunoscut nu doar pe plan local, în Oregon.

Mia primește oportunitatea de a plecă la New Yorkpentru a studia la Julliard. Însă apare o problemă: Adam are turnee cu formația, iar ea dacă va plecă, va fi departe de Adam și familie.

Mia și familia pleacă cu mașina, ninge mult și au accident. Mia se trezește departe de trupul ei fizic, umblând fără a fi observată de alte persoane. Astfel vede că mama ei a murit imediat după impactul accidentului, iar tatăl ei și fratele mai mic, o urmează în lumea de dincolo, imediat ce ajung la spital.

Mia rămâne legată la aparate, iar rudele, prietenii și Adam vin să stea cu ea, sperând să revină la viață. Mia, parcurge etapele din viața ei, prin care a trecut, privindu-se ca un spectator neutru, ce poate înțelege în mod diferit evenimentele petrecute.

Adam își dezvoltase trupa de rock într-un garaj, devenind celebri local apoi fiind recunoscuți și în alte regiuni.

Prin acest film, se poate remarca faptul că atunci când există mai multe oportunități și decizia este dificil de luat, soarta decide calea destinului. Oamenii sunt trecători prin viață, luptele și ambițiile proprii pot păli în față problemelor și a imprevizibilului.

Identificarea gândurilor negative ale Miei se realizează prin intermediul unor strategii ale destinului: discutarea unei experiențe emotionale recente; utilizarea tehnicii imaginatiei dirijate și a jocului dramatic pentru a retrai o experiență emoțională; utilizarea modificărilor de dispoziție în cursul unei zile și  determinarea semnificației unui eveniment. Toate acestea sunt aspectele unei terapii al psihoterapiei cognitiv-comportamentală, de care poate avea nevoie ea, fiind într-o perioadă plină de controverse referitoare la drumul ei prin viață.

Mia se deplasează pe holul spitalului, spre soare, spre lumina cerului și zâmbește. Între timp, Adam cântă la patul ei, iar Mia trebuie să-și aleagă calea. Albastrul închis este culoarea liniştii şi pasivităţii, iar galbenul strălucitor este culoarea speranţei şi a activităţii. Dar deoarece,  aceste culori reprezintă noaptea şi ziua aceste culori controlează mai degrabă omul, decât omul pe ele, de aceea sunt descrise ca şi culori “heteronome” – deci, culori care reglează din exterior. Noaptea (albastrul închis) forţează activitatea să înceteze şi întăreşte liniştea; ziua (galbenul strălucitor) permite activităţii să producă, dar nu o forţează. Mia trebuie să decidă culoarea pe care o va urma. Va reveni lângă cei care-i călăuzesc lumina în lumea reală, ori alege să se alături părinților și a fretelui ei mai mic?

Mia își decide singură direcția, asistând ca un spectator la filmul vieții ei, putând (re)analiza totul, ca un privitor neutru. Omul este liberul său arbitru.

If I Stay – Dacă aș rămâne, SUA,

Distribuție: Chloë Grace Moretz, Mireille Enos, Liana Liberato, Lauren Lee Smith, Stacy Keach, Joshua Leonard, Jamie Blackley, Chelah Horsdal, Sarah Grey,

Regia: R.J. Cutler,

Producător: New Line Cinema,

Anul apariției: 2014,

Gen: dramă,

Durată: 107 min,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*