În ultima perioadă, filmele apreciate și cu succes la public sunt cele triste. Publicul preferă în majoritate acele genuri în care predomină energiile negative, tristețea, nostalgia și suferința. Aceasta poate fi un mod de a percepe propria lor viață, trăită doar prin intermediul unei comparații între destine mai mult sau mai puțin reale.
Publicul ajunge să fie trezit la o fericire efemeră prin intermediul acestor filme, constatând că și alții suferă, iar viața proprie nu este una chiar atât de rea.
Oare de ce nu privim mereu acea parte pozitivă, care asigură sentimentele plăcute ce încântă viață și aduc lumină în sufletul fiecăruia.
Filmele și personajele sunt acele creații după chipul și asemănarea celor care le urmăresc, le realizează. Filmele sunt adaptate cerințelor și preferințelor publicului larg.
Personajle simbolizează anumite caractere, situații, iar uneori, înțelegerea unui film este departe de realitatea prezentată în imagini și conversații.
Istoria nu se poate schimba, deoarece trecutul a fost, dar prezentul poate influența istoria viitorului. Fiind mult mai sceptici, oamenii văd doar partea goală a paharului de pe o măsuță prăfuită, uitată undeva, într-un colț, acoperită de pânza de păianjen.
“Viața este o alegere. Poți alege să fii o victimă sau poți alege să fii ceea ce vrei tu să fii.” – se spune în Peaceful Warrior. Personajele și nu doar ele, își pot depăși condiția de a fi victime, dar trebuie să-și dorească, așa cum se întâmplă și în viața reala.
“Sper că vei trăi o viață de care să fii mândru. Iar dacă o să descoperi că nu este așa, sper că vei avea tăria să o iei de la capăt.“ – citatul și replica de neuitat din The Curious Case of Benjamin Button. Niciodată nu se termină un drum, doar există bifurcații care pot duce spre ceea ce se dorește, ori să îndepărteze atingerea obiectivului propus.
“Fericirea poate fi găsită chiar și în cele mai negre timpuri. Trebuie doar să îți amintești să aprinzi lumina.” – se declară în pelicula Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Fericirea există și poate fi atât de aproape, dar având ochelari de cal, aceasta să nu fie observată. Fericirea se obține cu pași mici, pentru că dacă ar există în totalitate, nu s-a mai numi fericire, ci obișnuință.
“Unele păsări nu sunt făcute ca să stea în colivie. Aripile lor sunt prea frumoase.” – se susține în The Shawshank Redemption, asemenea oamenilor care dacă au suflet și inimă bună, trebuie să tindă spre o evoluție pozitivă, spre atingerea unor țeluri care să aducă nu doar bunăstare ci să asigure existența și esența vieții.
Uneori este obositoare supărarea și tristețea, iar bucățica de fericire reprezintă cărarea spre destinul dorit. “E atât de greu să stai supărat, când în lume există atât de multă frumusețe!” – se precizează cu atâta certitudine în American Beauty.
Iar ca o concluzie, la dimensiunea vieții și a momentelor prin care trece fiecare persoană este oferită de cugetarea: “Fiecare minut care trece este o nouă șansă de a schimba prezentul.” – conform Vanilla Sky.
Realitatea bate filmul, însă cinematografia se inspiră din viață, dar trebuie preluate acele situații și evenimente care sunt plăcute, adică realitatea din partea plină a unui pahar de cristal.
Lasă un răspuns