Sarah este o fată de 15 ani, o blondă cu ochi albaștri, de origine evreică. Ea trăiește în Germania nazistă, în perioada celul de-al Treilea Reich. Mama ei este ucisă la un punct de control iar un tânăr, o ia pe Sarah, astfel încât să-i redea sanșa la viață.
Bărbatul făcea parte din Rezistență și o ia pe Sarah care insistă să-l ajute în activitățile acestuia. Mama ei a fost actriță, iar acest talent se află împregnat în naturalețea ei. Sarah, după pierderea mamei sale, reusise să se strecoare pe un feribot, de unde coborâse alături de necunoscutul care o preluase de pe un acoperiș, după moartea mamei sale.
Bărbatul o instruiește pentru ca ea să se ducă la o școală unde sunt educate fetele naziștilor, cu scopul înfiltrării ei într-un grup țintă. Sarah devine Ursula, fiica surorii d-lui Helmuth Halle (tot un nume fals al necunoscutului din Rezistență).
Ea reusește să devină prietena fiicei unui om de știință care era specialist și confecționa bombe capabile să distrugă orașe întregi ale Europei de Vest.
Sarah, deși era o adolescentă care nu-și cunoscuse valoarea copilăriei, se maturizează rapid, devenind în scurt timp, un pilon de bază al activităților Rezistenței. Devenind Ursula, Sarah își schimbă atitudinea copilăroasă și naivă, într-una aprigă, ageră, perversă și capabilă de fapte pe care alții mult mai în vârstă nici nu le gândeau.
Sarah este simbolul celor năpăstuiți, care deși sunt îngenuncheați, capul nu și-l pleacă, dar nici sabia nu iese din teaca dușmanului.
Acest roman este unul al maturizării precoce a unui copil care vede ororile războiului, asistă la atrocități care nu-și au rostul, însă nu-și pierde cumpătul și intervine în sprijinul celor pe care-i vede ca fiind buni, în lumina ochilor și a gândirii ei.
În general, adolescenţii nu au manifestări dramatice, iar criza adolescenţei este mai adesea invocată fără a se ţine seama de criteriile evaluative, care au caracter paternalist, specifice adultului. Se poate impune, în aceste sens, observaţia că această criză nu se poate defini ca o stare a adolescentului, ci mai degrabă poate fi doar o etichetare din exterior, prin care se încearcă trecerea de la o psihologie specifică copilului la una a adultului, influențată de evenimentele de jur. Ursula rigidă, ascunde cu iscusință pe Sarah cea tristă și suferindă, lăsând-o acolo undeva departe, într-un colț al propriei inimi agitate.
Adolescenţa tinerei Sarah este caracterizată de trecerea spre maturitate, integrarea în societate şi o intensă dezvoltare a personalităţii. Această etapă nu reprezintă doar depăsirea pubertăţii, fiind mai ales o etapă treptată pentru ieşirea din societatea de tip totalitar familial şi integrarea în viaţa socială cu toate caracteristicile ei specifice acelei perioade.
Sarah dispune de resurse interioare pentru a infirma, în final, ,,natura ingrată” a etapei copilăriei/adolescenței, atât de controversată prin care trece, iar orice dezvoltare și salt calitativ al ei implică prefaceri sinuoase, restructurări dezorganizante, uneori involuţii nesemnificative care duc la încheierea procesului prin care se compensează frustrările implicite.
Ursula ajunge la vârsta și maturiltatea propriilor acțiuni, devine ,,o trăire intensă”, cu evoluție apare ,o treaptă de nelipsit în ordinea candorii universale, iar egoismul produs de societate și viață, au ajuns să răsară mmult prea repede.
Orfană Monstru Spioană – Matt Killeen, SUA,
Editura Corin Teens,
București, 2018,
Lasă un răspuns