Bambye

PHILIP MARLOWE MYSTERY: SOMNUL DE VECI – Raymond Chandler

Philip Marlowe este un detectiv particular abil. La recomandarea polițiștului Bernie Ohls, acesta preia o cerință a unui general, care este și milionar, pe nume Sternwood.

Acest milionar este bolnav și a ajuns să fie paralizat, fiind îngrijit de un majordon pe nume Norris. Acesta suferă atât fizic cât și psihic, din cauza fiicelor sale. Fetele generalului, Viviane și Carmen i-au adus doar neplăceri. Viviane a fost măritată cu Rusty Regan care a dispărut fără urmă iar Carmen se droga și apărea în circumstanțe ciudate în centrul atenției celor din jurul familiei.

Milionarul a ajuns să fie șantajat de un tip Geiger ce profitase de situație și se folosise de Carmen.

Philip preia cercetările și doar la câteva ore, se trezește cu o primă surpriză. Apăruse Carmen la biroul său, cerând să rezolve încă un caz, de șantaj, cu poze compromițătoare îndreptate ei.

Philip se decide să discute direct cu santajistul Geiger, astfel că se deplasează la locuința acestuia. Acolo, șantajistul în aștepta pe detectiv, dar nu într-o stare prea bună ; fiind mort, iar ceea ce era mai ciudat, Carmen care era drogată se află lângă acesta.

Phil o duce pe Carmen acasă la ea și când revine la locuința șantajistului unde spre surprinderea lui,  cadavrul lui Geiger dispăruse… Este momentul în care detectivul Philip Marlowe își dă seama că cazul său ia o turnură ciudată, unde nimic nu pare să fie așa cum se vede la prima vedere.

Philip devine sceptic, are de ce și surprizele cazului pe care-l cercetează continuă în stil alert…

 De multe ori, răspunsurile se găsesc în unele cuvinte cheie, în imagini secundare dar care, readuse în centrul gândirii, pot aduce rezolvarea fiecărui caz, indiferent de complexitatea sa. Marlowe adoră misterele, se scufundă în amănuntele cercetărilor și încet dar sigur, completează piesele de puzzle și va descoperi, spre surprinderea lui, multe lucruri neclare care de fapt erau evidente din prima clipă.

Viața unui detectiv nu este ușoară, pentru că acesta prin prisma meseirie, devine o persoană suspicioasă și niciodată nu are încredere în nimeni, deși pare ușor de cucerit. Un detectiv care se sperie de surprizele care schimbă turnura unui caz, nu au ce căută în profesia respectivă, este concepția lui Marlowe despre profesia sa. Philip se bazează pe fapte și argumente în fiecare caz al său, special și specific, ca și oamenii cu care intră în contact.

Argumentarea este conform gândirii sale: logica în acţiune, logica utilizată în situaţiile în care omul intră în relaţie cu semenii pentru a-i convinge de anumite lucruri și chiar fapte. Philip consideră că aceasta este asociată unei logici a cotidianităţii, în măsură să explice, dar şi să eficientizeze relaţiile discursive ale individului cu realitatea faptelor. Delimitările acestea ar putea constitui o bază pentru asumarea unui risc al celui naiv, acela de a propune o definiţie a argumentării care să funcţioneze ca explicaţie teoretică a unui concept, dar şi ca instrument de lucru în încercarea de a identifica în situaţiile existente, argumentele specifice.

Philip Marlowe Mystery: Somnul de veci – Raymond Chandler, SUA

Editura Nemira,

București, 2011

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*