Bambye

MATERIA ÎNTUNECATĂ – Blake Crouch

Cum este să te trezești într-o zi într-o altă lume, unde să fii alături de aceleași persoane dar în alte circumstanțe? Pare ciudat și totuși ceva atrage omul spre necunoscut.

De unde pornește această idee? De multe ori, când viața de familie se intersectează cu partea profesională, omul trebuie să ia anumite decizii care în mod inevitabil îi înfluențează viitorul.

Unele persoane aleg satisfacția profesională, renunțând efectiv la viața de familie, iar când pierd agoniseala lor de o viață regretă…. Oare nu era mai bine să se dedice unei familii, care ar fi fost mereu alături de ei?

Alte persoane luptă pentru familie, fac tot ce pot pentru a-și construi și a-și dezvolta o familie perfectă, ideală, dar uneori rămân cu regrete legate de profesie și de experiențele pe care le-ar fi dobândit dacă ar fi avut o viață alfel organizată.

De la aceste premize pleacă ideea romanului „Materia întunecată” scrisă de Blake Crouch. Un om nu este unic în Univers și are mereu mai mulți „EU” care au însă destine diferite, în funcție de opțiunile pe care le-au luat de-a lungul vieții.

Personajul principal al romanului este Jason Dessen. Acesta este profesor de fizică la un colegiu din Chicago. Pe plan profesional a stagnat, deși a fost unul dintre cei mai buni studenți ai Facultății de Fizică. El a ales familia în detrimentul carierei și astfel s-a căsătorit cu frumoasa Daniela, iar în urma iubirii lor, s-a născut fiul Charles.

Daniela a renunțat la avântul ei în domeniul artei, fiind mulțumită cu familia și cu expozițiile de care se ocupă.

Ryan, fostul coleg de cameră din Facultate a lui Jason, a ales cariera în detrimentul unei vieți de familie împlinite. Un premiu substanțial în bani și renumele pe care acesta și-l face, îl determină pe Jason să mediteze la propria lui viață.

După petrecerea oferită de Ryan, Jason devine melancolic iar prezentul său devine unul filozofic, în care gândurile sale trec dincolo de granița timpului, pentru a-și evalua viața.

Jason privește în urmă, iar deși este fericit are mici regrete care prin percepția lui asupra vieții, îi vor înfluența în mod decisiv, viața în următoarele zile. Nu degeaba se spune că “ai grijă la ceea ce-ți dorești că poate ți se îndeplinește” și “nemulțumitului i se ia darul” sau “nu știi ceea ce ai avut decât atunci când pierzi”. Nu putem uita de asemenea, că “așa cum îți așterni, așa dormi”.

Romanul ne prezintă mai multe perspective asupra vieții omului, în urma căruia noi ne dăm seama că omul este liberul său arbitru. Decizia de azi este influențată de gândirea de ieri, iar mâine depinde de ceea ce facem noi astăzi.

Nimic nu este întâmplător în viață, uneori se întâmplă pentru că pur și simplu trebuie să se întâmple!

Plecând de la petrecere, Jason aude o întrebare care poate fi a subconștientului său: “Ești fericit?”, apoi este răpit și începe o adevărată aventură, unde se va cunoaște mai mult decât pe sine…

Romanul de aventură science-fiction a lui Blake Crouch ne oferă momente interesante și palpitante și ceea ce este mai important, dincolo de acțiune, ne determină să gândim și să percepem lumea înconjurătoare.

Materia Intunecata
Materia Întunecată – Blake Crouch, SUA

Editura RAO,

București, 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*