Bambye

The Last Castle – Ultimul Castel

Acest castel nu este o zonă de lux și de relaxare, ci pur și simplu un loc unde oamenii trebuie să se regăsească, după ce au avut probleme în domeniul militar. Castelul este locul numit detenție pentru cei care nu au respectat regulile militare, au făcut erori sau greșeli, iar Curtea Marțială din Statele Unite ale Americii i-a condamnat la diferite pedepse.

Filmul reprezintă o călătorie prin viață a unor ofițeri, soldați care au căzut psihic, ori nu au reacționat conform legilor militare iar variabila spațiu este una finită.

General Irwin este renumit pentru acțiunile sale militare. La ultima acțiune pierde o grupă de 8 oameni, încălcând ordinele superiorilor și este judecat. Se declară vinovat și este dus la închisoare, la Castel unde revede mulți colegi și chiar copii ai unor luptători demni. El are privilegiul pe care-l oferă identitatea sa militară și bunătatea demonstrată de-a lungul carierei.

Generalul susține că drapelul Statelor Unite ale Americii trebuie să fie un simbol pentru toți americanii, iar viața tuturor să se învârtă în jurul cercului unde se ridică simbolul țării: steagul. El este un bun psiholog, un strateg abil și un om care se dedică dreptății. El suferă pentru că din cauza carierei, fiica Rosalie nu a avut tatăl alături de ea pe cărarea vieții, chiar și după ce aceasta a adus pe lume urmașul familie.

Colonelui Winter conduce Castelul. Acesta trece de la respect și admirație pentru Irwin, la ambiția de a-l distruge și de a-și arăta puterea. Motivul este unul simplu. Generalul Irwin îi admirase arsenalul de accesorii militare pe care colonelul le colecționa, spunând că de obicei colecționari sunt doar cei care nu au luptat pe front ci se ascund în spatele trofeelor.

Căpitanul Peretz este cel care duce la îndeplinire ordinele colonelului, fiind înlocuitorul acestuia. Căpitanul se află în situația în care consideră că multe din ceea ce se întâmplă nu reprezintă ceea ce ar trebui să se întâmple…

Uneori cuvinte dor și schimbă destine, dar omul este un gânditor și nu trebuie să se aprindă ca un foc, de la prima flacără.  Un militar, rămâne un soldat dedicat, indiferent de situația în care se află. Regulile, bune sau rele, trebuie respectate de către toți, indiferent de valoare sau de puterea pe care o dețin.

Subiectul filmului este unul simplu, o luptă abilă, prin diferite mijloace, pshice și chiar fizice, între un general care a adus glorie națiunii sale și un colonel care conduce și decide soarta și destinele unor persoane, fără de care nu ar fi existat. Cine va câștiga? Vor fi pierderi colaterale? Individul este singurul care-și decide propria soartă?

Aceste întrebări incită și îndeamnă la meditație, nu doar legat de acest film, ci chiar de ceea ce există în prezent, în viața de zi cu zi….

The Last Castle – Ultimul Castel, SUA

Distribuție: Robert Redford, Mark Ruffalo, Robin Wright, James Gandolfini, Kathryn Morris, Delroy Lindo, Clifton Collins Jr., Steve Burton, Paul Calderon

Regia: Rod Lurie

Producător: DreamWorks, SKG

Anul apariției: 2001

Gen: ACȚ/ crimă/ Thriller

Durată: 131 min

3 comentarii publicate

  1. Nice post. I used to be checking continuously this weblog and I’m impressed!
    Extremely helpful info particularly the closing part 🙂 I take care of such info a lot.
    I used to be seeking this certain information for a very long time.
    Thank you and good luck.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*