Bambye

Everest – Cu prețul vieții

Filmul Everest este o ecranizare a unor întâmplări adevărate petrecute în două expediții diferite în cadrul căreia participanții și-au testat limitelele, trecând de pericole în lupta cu natura și înălțimile, precum și prin evenimente precum acela în care au fost surprinși de unul din cele mai cumplite viscole existente.

Rob Hall  este un alpinist neo-zeelandez care vrea să dea lovitura cu noua sa companie, Adventure Consultants, prin intermediul căreia organizează călătorii și excaladări pe vârful muntelui Everest. Hall şi grupul său de clienţi încearcă să cucerească  Everestul pe 10 mai 1996.

Rob are aceeași pasiune ca și soția lui, care însă rămâne acasă fiind gravidă. Hall are o echipă devotată și profesioniștă. În cadrul acelei expediții, face echipă comună cu Scott Fischer care avea aceleași pasiuni, astfel încât cele două expediții să se unească, realizându-se astfel o echipă puternică.

Clienții dornici sunt pregătiți din punct de vedere fizic și psihic la o bază, o tabără de la poalele muntelui. Ei se obișnuiesc cu eforturile fizice, se aclimatizează făcând diverse antrenamente, după care pornesc spre marea aventură, urcând pas cu pas spre vârf. Omul trebuie să învețe mereu, pentru că nu este atotștiutor. Uneori o sclipire ce induce un comportament adecvat poate salva o viață. Procesul de învăţare reprezintă un fenomen care se extinde la nivelul întregii vieţi umane, prin aceasta înţelegându-se orice achiziţie pe care subiectul uman este  capabil să o facă şi care la rândul ei îi va influenţa comportamentul.

Comportamentul este definit ca o manieră specifică prin care organismul uman este determinat să ofere anumite răspunsuri printr-un ansamblu de reacţii la solicitările de ordin social și fizic care vin din ambianţă, căutând ca prin aceasta să se adapteze la necesităţile nou intervenite. Prin comportament se înțelege expresia globală (glandulară, motorie, verbală, afectivă) a unei persoane într-o împrejurare dată. Prin această reacţie totală organismul uman răspunde la o situaţie trăită în funcţie de stimulările mediului şi de tensiunile sale interne.

Filmul reprezintă de fapt o întrecere a omului cu infinitul, dorința acestuia de a ajunge la înălțimi, astfel încât să-și învingă fricile, să demonstreze că nimic nu este imposibil. Niciodată nu se abandonează un om care este în viață, pentru că doar împreună, ca o echipă compactă se poate reuși.

Această călătorie spre vârful muntelui este un simbol al vieții. Oamenii cresc și învață la baza unui munte al vieții, apoi când se consideră pregătiți și este timpul considerat ideal, se începe urcușul spre culmile gloriei, fiecare folosindu-și propriile abilități și ajutorul dat de echipă. În momentul în care o persoană rămâne singură, sanșele de supraviețui și de a trece vitregiile naturii sau ale vieții sunt minime.

Muntele reprezintă absolutul spre care fiecare persoană tinde să ajungă. Uneori ajunși în vârf, ne bucurăm dar uităm că este greu să ne menținem acolo, să revenim la arta de a trăi și nu este greu ca să ne pierdem pe valurile vieții în furtuna zăpezii.

Distanța dintre bucurie-tristețe, viață-moarte sau reușită-eșec este uneori atât de infimă că nici nu este sesizată. Omul este liberul său arbitru, deciziile sale îi înfluențează viațaă, așa cum Rob și Doug au decis să-și îndeplinească visele și îndatoriile.

Omul este ca o trestie care se îndoaie în calea vântului dar nu trebuie să se rupă, pentru că ar fi doar o floare de sezon, care și-a îndeplinit menirea.

Everest – Cu prețul vieții, SUA,

Distribuție: Keira Knightley, Jake Gyllenhaal, Emily Watson, Jason Clarke, John Hawkes, Josh Brolin, Michael Kelly, Sam Worthington, Robin Wright,

Regia: Baltasar Kormákur,

Producător: Universal Pictures,

Anul apariției: 2015,

Gen: AV, dramă, thriller,

Durată: 121 min,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*