Filmul regizat de Ion Popescu Gopo a adus în atenția publicului cinefil mari actori și cântăreți din România anilor “80 specifici secolului al XX-lea.
Pelicula realizată, sub pretextul unei povești de iubire, prin muzică aduce în atenția publicului capitala României, București-ul de altădată. În mod cert, filmul nu a fost realizat pentru a fi urmărit peste hotarele țării, ci doar pentru a aduce un omagiu, respect pentru marile valori artistice ale României.
Anita este personajul principal al filmului. Ea revine în capitală, luându-și concediu, pentru a-și revedea iubirea vieții, pe Mihai care este muzician și participă la un eveniment important.
Ajunsă acasă, Anita își revede părinții, iar mama ei, poștăriță, are un mic accident și are mici dureri la picior, motiv pentru care Anita îi preia sarcinile pentru ziua respectivă.
Călătoria fetei prin București este una mirifică, descoperind fascinația orașului și mai ales bunătatea și vitalitatea vieții, a locuitorilor din oraș. Astfel ea călătorește cu mujloacele de transport în comun, cu metroul care este “trenul galben fără cai” și redescoperă tumultul vieții din capitală.
Apar personaje episodice, actori și cântăreâi de valoare care prin prestația lor, ridică la rang de artă cultura românească a acelei perioade.
Muzica însoțește călătoria iar gelozia își face apariție. Anita ajunge la Mihai și-l vede ieșind și petrecând fericit cu o altă fată…
Anita, în sufletul ei simte o durere amplificată de gândurile ei negative și urmează să facă pe detectiva, angajată fiind de către sentimentul ei de iubire.
În drumul ei, Anita împarte scrisori și cunoaște mai multe destinatare, un vânzător, o vedetă din metro care cântă (Angela Similea) și o pensionară (Ioana Radu), precum și alte multe cupluri închegate și persoane singure.
Anita mai are o soră, mai mică care va dansa la concertul organizat de tatăl lor, u nde va concerta și Mihai.
Chiar dacă filmul nu are o acțiune trepidantă, ideea de a aduce mari vedete din România într-o singură peliculă trebuie remarcată.
Muzica este în pas și în concordanță cu fiecare etapă din desfășurarea filmului, realizând un tot unitar cu prestația actorilor și mirificul Bucureștiului.
Cine cântă? Ce melodii sunt prezentate? Mihai o înșeală pe Anita? – sunt doar câteva dileme care se pot lămuri urmărind filmul în șine.
Muzica se îmbină în mod armonios cu imaginile Bucureștiului de altădată, care poate era unul mai frumos și mai ecologic decât în prezent…
Capitala României, București, a fost mereu un izvor de inspirație atât pentru filme, fie ele artistice sau seriale, istorice sau de familie cât și pentru creații artistice din domeniul muzical.
Urmărind filmul regizat de Gopo, retrăim acele momente din România epocii comuniste, când viața era grea dar și frumoasă, ca orice perioadă din istoria țării.
Trebuie să fim conștienți că orice realizare cinematografică, reprezintă o pagina de istorie și trecutul nu va fi uitat.
O zi în București, România
Distribuție: Cesonia Postelnicu, Anca Sigartau, Adrian Daminescu, Anda Călugăreanu, Iurie Darie, Ioana Radu
Regia: Ion Popescu Gopo
Producător: Casa de Filme 5
Anul apariției: 1987
Gen: Comedie, Dragoste, Muzical
Durată: 73 min
Lasă un răspuns