Bambye

Escrocii – Il Bidone

Filmul face parte din seria “Trilogia Culpabilității”.

Personajul principal este Augusto, un găinar bătrân care trăiește din escrocherii mărunte. Victimele lui sunt persoane din clasele mijlocii și din pătura socială de jos.

El își face o echipă imbatabilă pentru înșelătorii, alături de Roberto și Picasso. Cei trei trăiesc  din escrocherii de pe o zi pe alta, iar victimele lor preferate sunt fermierii care se încred în preoți Cei trei escroci se folosesc de această credință a lor și sub pelerina falsă a preoției, nu reusesc decât să aibă mici satisfacții iar credința în Dumnezeu a celor păcăliți, rămâne neclintită.

Escrocii trec ușor de la falsa preoție la arta deghizării în negustori dornici de chilipiruri la marginea străzii. Coordonatorul lor, omul din umbră, este Baron Vargas.

Picasso se ascunde sub masca unui comis voiajor față de soșia Iris și de fiica lor Silvana. În schimb, Roberto este un călător în lumea femeilor, având la activ mai multe cuceriri remarcabile

Augusto are un trecut bogat în domeniul escrocheriei și prin actele sale a provocat chiar și moartea unor persoane. El suferă din cauza lipsei de afecțiune pentru fiica lui, Patrizia, a cărei copilărie o ratase din cauza  veșnicelor afaceri.

Acțiunea filmului se concentrează pe lumea celor imorali, a celor care își câștigă existența prin necinste și acțiuni care provoacă pierderi celor cu care intră în contact. Acești afaceriști escroci, trec cu ușurință peste suferința provocată celor din jurul dar se lasă înduioșați de problemele de familie, de dragoste, când sentimentele lor parșive devin nobile.

Momentul în care Augusto își reîntâlnește fiica, visează la o altă viață dar trecutul nu-l lasă în pace, aducând în prim plan, persoane care au suferit de pe urma lui.

Va reuși Augusto să-și refacă viața  sau va continua demersurile și acțiunile care i-au adus faima?

Picasso va reuși să-și păcălească la infinit soția, fără a fi prins de evenimentele pe care le-a provocat?

Roberta va cădea în plasa unei femei care-i să-i răpească inima și să-i modifice cursul vieții?

Aceste întrebări sunt cele care apar firesc în momentul desfășurării acțiunii filmului și intriga devine interesantă.

Filmul regizat de celebrul Federico Fellini se înscrie printre cele mai valoroase capodopere cinematografice europene, mondiale nu doar italiene. Distribuția de excepție ridică valoarea producției mult peste nivelul filmelor existente, iar pelicula deși este alb-negru, atrage publicul cinefil chiar și în prezent, când numărul producțiilor este imens iar efectele speciale trec dincolo de orice imaginație.

Federico Fellini prezintă fără artificii tehnice realitatea vieții din perioada anilor 1960, atunci când cei săraci trebuiau să aibă grijă de familie, să muncească din greu și să facă față vitregiilor din jur, când oricine, oricând putea să ia agoniseala zilei.

Viața socială italiană este subiectul multor filme specifice italienilor, pentru că omul este cel care asigură sau distruge bunăstarea unei comunități, a unei familii.

Il Bidone – Escrocii, ITALIA

Distribuție: Broderick Crawford, Giulietta Masina, Richard Basehart, Franco Fabrizi, Sue Ellen Blake, Irene Cefaro, Alberto de Amicis, Lorella De Luca, Giacomo Gabrielli, Ricardo Garrone

Regia: Federico Fellini

Producător: Titanus

Anul apariției: 1955

Gen: DRAMĂ

Durată: 102 min

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*