Bambye

North & South – Nord și Sud

Uneori nu ne putem da seama când dragostea trece dincolo de bariera realității vieții, devenind uneori chiar dramă. Istoria unei țări, evoluția unei societăți, bârfa unei comunități și deciziile personale ale oamenilor influenâează viața tuturor celor cu care acestia intră în contact. Viața nu este doar o călătorie a omului în timp, ci o luptă cu sine, cu vitregia sorții și cu mentalitățile vieții.

Margaret este exponentul femeilor care încearcă să-și construiască o viață conform propriilor principii, fără a călca peste propria lor demnitate. Viața ne oferă, soarta ne cere….

Filmul este o adaptare pentru televiziune a romanului “Nord și Sud” al renumitei autoare britanice Elizabeth Gaskell, care este o scriitoare celebră a epocii victoriene. Filmul realizat după romanul ei, are o durată de 235 de minute, împărțită în patru miniserii.

Margaret Hale este eroina principală a unei povești de dragoste, care are ca desfășurare perioada specifică frământărilor din cadrul societății industriala a Angliei din perioada victoriană. Ea asistă la căsătoria verișoarei Edith Lennox cu un căpitan. Familia ei se bucură când Henry Lennox o cere în căsătorie pe Margaret dar spre uimirea acestora, ea refuză mariajul.

Richard Hale este tatăl Margaretei și este o personalitate în Helstone, unde este vicar. Apar probleme, frământări iar obișnuința și viața de până atunci, devine dor un vis sau untrecut care a fost plăcut dar nu mai este. Richard își ia soția Maria, pe fiica Margaret și pe servitoarea Dixon și se mută în Milton, datorită unor probleme specifice de constiință, pentru că vremurile începeau să fie  dificile.

Ajunși în noua lor casă, din Milton, Margaret descoperă o nouă comunitate, o nouă viață în cadrul unei societăți complet diferită de ceea ce a fost până atunci.

John Thornton locuiește cu mama și sora lui, deținând o fabrică de bumbac. Hannah, mama lui John este preocupată de viața familiei, de cea a fiului ei și al fiicei Fanny, pe care vrea să-i vadă realizați din toate punctele de vedere. Apariția Margaret-ei în oraș îi trezește o stare de neliniște, deși nu avea motive întemeiate în acel moment, singura relație a lor fiind că fiul ei se ocupase de noua locuință a familiei Hale.

Fabrica pe care o conducea cu o mână de fier John avea probleme din punct de vedere al siguranței angajaților, motiv pentru care, acesta a învestit în aparatură care să reducă inhalația de puf a angajaților, dar în același timp nu-și permitea să ofere salarii mari angajaților din cauza investiției.

Prima întâlnire dintre Johm Thornton și Margaret este una memorabilă. Ea-l vizitează la fabrica lui, unde acesta își bătea un angajat care fumase și periclitase producția care putea să ardă într-un incendiu datorită acelui nesăbuit. Margaret îl consideră o persoană rea care trăiește pe spinarea celor săraci, dornici de un câștig pentru a asigura un trai decent propriilor familii.

Ce se va întâmplă mai departe?

Relațiile dintre cei doi se vor îmbunătăți?

Toate aceste întrebări își găsesc răspunsul urmărind acest film, producția BBC, ecranizarea a unui roman apreciat, de succes.

North & South – Nord și Sud, Anglia

Distribuție: Richard Armitage, Anna Maxwell Martin, Sinéad Cusack, John Light, Lesley Manville, Daniela Denby-Ashe, Brendan Coyle, Tim Pigott-Smith, William Houston

Regia: Brian Percival

Producător: BBC

Anul apariției: 2004

Gen: dramă, dragoste

Durată: 235 min

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*