Bambye

Kill The Messenger – Eliminați Mesagerul

Filmul este realizat pe baza unor întâmplări reale. Garry Webb este un jurnalist la un ziar local, care primește informații interesante de la iubita unui bărbat care este acuzat de trafic de droguri. Martorul cheie al acuzării este un angajat al Guvernului care lucrează pentru CIA și care nu este „curat”.  Astfel, jurnalistul ajunge să cerceteze CIA, gruparea Contras din Nicaraqua și pe procurorul Russell Dodson.

Garry Webb este un exponent al jurnalistului de anchetă care prezintă informaţii din zone obscure, pe care anumite persoane sau instituții vor să le ascundă sau să le ţină secrete, departe de cei din jur. El îmbină jurnalismul de anchetă cu cel de interpretare prin concluzii și comentarii, fiind cel care face ca unele fapte și întâmplări să fie înţelese de către public.

Sprijinit de cei care conduc ziarul, Webb se implică într-o anchetă jurnalistică și spre surprinderea lui, găsește informații compromițătoare care-i fac pe agenții CIA să-i transmită mesaje ce ar trebui să-l pună în alertă. Jurnalistul nu simte doar presiunea timpului pentru articol bine documentat, ci este într-o luptă continuă cu un sistem care conduce și organizează modul de viață al unei societăți care se crede că este una liberă.

Garry Webb are și ele secrete, dar este sprijinit de către soție și de cei trei copii, însă uneori lupta pentru adevăr poate avea urmări neașteptate.

Unul dintre personajele filmului spune: „Unele povești sunt prea adevărate pentru a fi spuse. Scopul scuză mijloacele.“

Realitatea trece dincolo de imaginație, iar nimic nu mai este ceea ce pare. Uneori adevărul lovește crunt, motiv pentru care cei care-l caută cu ardoare trebuie să fie distruși, excluși și îndepărtați de societate, de grupurile de interese și de comunitatea ce ar putea să le ofere sprijin.

Uneori este greu să se facă o separare cât de cât între adevăr și minciună, pentru scopul scuză mijloacele, atât timp cât se obține obiectivul dori.

Libertatea presei se poate obține doar dacă toți reprezentanții mass-media își doresc, fără a fi invidioși pe reușitele altora, fiind precum o familie care luptă pentru adevăr și se susțin indiferent de  factorii externi ce le pot aduce satisfacții morale sau financiare.

„Poți să diseci viața unui om și să o transformi în circ.“ – din păcate este o realitate a vieții de zi cu zi. Indiferent ce se găsește sau se caută, contează modul de interpretare și prezentare, astfel încât informația să fie transmisă adecvat pentru un scop bine determinat.

În cazul acestui film se face referire la viața lui Garry Webb, care de fapt este exponentul unei societăți care trebuie să urmeze calea celor puternici, pentru că ei decid, căci fără puterea pe care o dețin nu ar mai fi ceea ce sunt.

Oamenii tind să dețină puterea, dar în timp, puterea îi preia și-i obligă să facă totul pentru a se menține pe treptele înalte pe care se află, deoarece dacă ar cădea în gol, ei nu ar mai putea exista.

 

Kill The Messenger – Eliminați Mesagerul, SUA

Distribuție: Jeremy Renner, Michael Sheen, Mary Elizabeth Winstead, Rosemarie DeWitt, Robert Patrick, Paz Vega, Andy Garcia, Ray Liotta, Barry Pepper

Regia: Michael Cuesta

Producător: Bluegrass Films

Anul apariției: 2014

Gen: Biografie/Dramă

Durată: 112 min

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*