Bambye

Operațiunea Valkyrie – Valkyrie

Filmul se bazează pe evenimentele reale din perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Operațiunea Valkyrie reprezintă una dintre tentativele prin care Rezistența din Germania a încercat asasinarea lui Adolf Hitler, astfel încât să se pună capăt războiului, salvându-se astfel viețile mai multor oameni.

Pelicula surprinde perioada în care armata germană ducea lupte grele în Europa și era în pierdere dar se compensa prin abuzurile la care-i supunea pe prizonieri și pe localnicii zonelor cucerite, concomitent cu lupta unor ofițeri de a prelua puterea stfel încât să evite dezastrul unui război care se dovedea pierdut din momentul în care a început.

Rezistența avea în componența sa mai mulți ofițeri, de diferite grade militare care conștientizau faptul că acel război nu aducea beneficii, ci doar provoca pierderi de vieți omenești și avea loc atrocități inimaginabile.

„Nu porți pe umeri rușinea căreia te-ai opus“ – este deviza Rezistenței, pentru că ei sunt cei care au vrut să intervină astfel încât să salveze onoarea unei națiuni.

Din perioade îndepărtate, existau oameni supuși care pentru binele și liniștea lor mergeau pe drumul deschis de cei care-i conducea, precum și alții, care aveau viziunea unui bine pentru toți nu doar pentru cei care se supun pentru privilegii. Omul este ca o trestie care în bătaia vântului nu se rupe ci doar se îndoaie, dacă nu cumva este doar o păpădie.

Colonelul german Claus von Stauffenberg  este rănit pe front în Africa și ajunge la spital. Își pierde o mână și un ochi. El a fost nemultumit de abuzurile naziștilor încă de pe front, iar în momentul în care revine acasă, decide să se alăture Rezistenței. În timp, își dovedește puterea gândirii și a percepției, fiind propus să organizeze, să coordoneze și să conducă Operațiunea Valkyrie. Scopul operațiunii nu este doar acelea de a-l asasina pe Adolf Hitle și de asemenea să-i anihileze pe adepții acestuia și să instaleze în locul acestora un guvern care să încheie și să negocieze pacea până nu este prea târziu.

Clauss von Stauffenberg  lucrează la Ministerul de Război, alături de alți colegi din Rezistență precum șeful său direct, generalul Friedrich Olbricht. Ludwig Beck conduce Rezistența și-l numește șeful operațiunii pe Clauss în momentul când vechiul lider Tresckow este trimis pe front.

În timpul acțiunii, prietenii pot deveni dușmani sau pur și simplu pot dispărea, ca apoi să se alăture acelei tabere care a învins. Dezvoltarea personală și abilitățile sunt influențate de modul în care persoana respectivă a crescut și a fost educat. Umanitatea însă este dependentă doar de caracterul persoanei respective, a modului în care-și privește existența în contextul general al omenirii. „Suntem ceea ce facem, ce gândim și cum acționăm“.

Ochiul purtat de către colonelul Clauss von Stauffenberg  simbolizează privirea realistă care nu se pierde concomitent cu ochiul fizic.

Din acest film, ne dăm seama că Al Doilea Război Mondial nu s-a desfășurat doar pe plan militar, ci și în domeniul psihologic, mental.

 

Operațiunea Valkyrie – Valkyrie, SUA

Distribuție: Tom Cruise, Carice van Houten, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Thomas Kretschmann, Terence Stamp, Tom Hollander, Bernard Hill

Regia: Bryan Singer

Producător: United Artists

Anul apariției: 2008

Gen: istoric, dramă

Durată: 118 min

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*