Bambye

Prime – Cu iubirea la psihiatru

Rafi Gardet suferă după un divorț, care a avut loc la 9 ani de relație cu un bărbat pe care-l crezuse ca fiind soțul ei pentru toată viața. Acest eveniment are un impact sensibil și ea decide să meargă la psihiatru, la terapie cu Lisa Metzger, o profesionistă apreciată.

Pe lângă abilitățile ai personale, Lisa Metzger are și anumite idei fixe și concepții ce-i par ciudate fiului ei, David Bloomberg. Lisa locuiește cu soțul și fiica ei, însă sufletul și inima ei sunt concentrate asupra lui David, căruia îi caută și insistă să aibă o soție evreică, pentru a se păstra tradiția și religia în familie.

David își dorește să fie fericit. După două întâlniri cu Michelle, David își dă seama că nu ea este aleasa inimii lui. La una dintre ăntțlniri, la cinematograf, cei doi se întâlnesc cu Bill, un prieten care avea o întâlnire cu Rafi.

Încet dar sigur, Rafi și David prieteni și-și dau seama, că diferența de vârstă nu poate fi o piedică în iubirea lor. David are doar 23 de ani, iar Rafi 37 de ani.

Rafi simte fiorul iubirii și decide să discute la sedințele de terapie despre problema ei amoroasă, fără a ști că David este fiul terapeutei ei. Nici Lisa nu știe că David are o relație cu pacienta ei, Rafi.

Uneori viața este încurcată, iar ceea ce omul își dorește sau îi place, ori este ilegal, ori imoral ori nu se încadrează tiparele și clișeele vieții.

Filmul pe alocuri devine dramatic, pentru că sensibilitatea și iubirea au de trecut anumite praguri și prejudecăți și nu sunt toți pregătiți.

Pentru a fi fericiți, Bertrand consideră că oamenii trebuie să scape în primul rând de nefericire, acel sentiment anxios care apare din următoarele cauze: competiția, plictisul și antrenul, oboseala, invidia, simțământul păcatului, mania persecuției și frica de opinia publică. Dar totuși, câți oameni au timp să se gândească că sunt nefericiți?

În cadrul filmului se prezintă o relație universală care există între fericire și modul ei de percepere. Tema fericirii este una universală ce influențează destine, producând frământări, astfel că puțini oameni beneficiază de aceasta. Unele persoane nici măcar nu-și dau seama că sunt fericiți în realitate, pentru că obișnuiesc să-și plângă nefericirea. Omul trece ușor prin stadiile vieții, iar balanța între fericire și nefericire se poate înclina oricând, în orice parte, totul ținând cont de mentalul omului.

Cele trei personaje centrale ale filmului, Lisa, Rafi și David comunică intens dar nu eficient, astfel că informațiile nu sunt percepute în mod corect. Codificările prin ton, gesturi şi mişcări corporale sunt cele care conţin cele mai multe informaţii şi definesc calitatea relaţiilor interpersonale. Mesajul care este astfel codificat indică în mod clar ascultătorului felul în care acesta percepe şi participă la comunicare, vorbind despre natura celui care transmite mesajul, despre intenţiile şi starea lui de spirit.

Comportamentul din timpul comunicării este determinată prin diverse modalităţi, în special prin aparenţa fizionomică şi corporală (expresia feţei, felul de a se îmbrăca, pieptănătura, folosirea produselor cosmetice), habitusurile , utilizarea spaţiului (modul de aşezare a unora faţă de alţii și dispunerea obiectelor), succesiunea iniţiativelor în conversaţie, aprobări sau dezaprobări exprimate mimic sau pantomimic.

Prime – Cu iubirea la psihiatru, SUA,

Distribuție: Uma Thurman, Meryl Streep, Bryan Greenberg, Annie Parisse, Jon Abrahams, Aubrey Dollar, Madhur Jaffrey, Will McCormack, Zak Orth,

Regia: Ben Younger,

Producător: Universal Pictures, Focus Features,

Anul apariției: 2005,

Gen: C, Dramă, D, Romantic,

Durată: 105 min,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*