Bambye

Irrational Man – În lipsa rațiunii

Povestea filmului este una dramatică în care povestea iubirii încearcă să găsească o logică între pasiune și rațiune. Filmul care a fost realizat, atât pe partea de scenariu cât și de regie de către Woody Allen, reprezintă povestea unui profesor de filozofie a cărui viață este una plină de îndoieli, dar reversul medaliei îl reprezintă modul în care-și regăsește pofta de viață după ce comite o faptă nedemnă dar considerată necesară de către acesta.

Subiectul filmului este unul de actualitate indiferent de perioada de difuzare, acum, în trecut, peste 10 sau 20 de ani…. Chiar dacă viața se schimbă, normalul niciodată nu devine în totalitate anormal!

Woody Allen surprinde din nou publicul prin modul în care-și construiește personajul principal, căruia oferă instrumentele necesară pentru a-i cuceri pe romantici și de asemenea să asigure intriga unei povești unde iubirea pură nu poate exista fără a se trece anumite limite ale vieții.

Profesorul de filosofie Abe Lucas descoperă spusele celebrilor antici Socrate, Platon și Aristote în legătură cu dragostea și argumentele vieții, pe propria lui piele, într-un mic orășel, unde se mută la colegiu pentru a preda tainele învățăturii.

Ca orice bărbat, acesta atrage femeile și încet dar sigur, descoperă că iubirea nu este doar o filosofie ci o realitate cruntă dar plăcută. Rita Richards este o profesoară deprimată din cauza unei căsnicii eșuate și-și caută fericirea în brațele lui Abe, care însă simte o adevărată pesiune pentru cea mai bună elevă a lui: Jill Pollard care încet dar sigur îi devine prietenă.

Dezechilibrele mentale ale lui Abe sunt tot mai frecvente și au un efect năucitor asupra tinerei eleve care este cucerită de acesta, care-i dedică clipe mirifice de ziua ei. Jill își abandonează prietenul Roy, care este de aceeași vârstă cu ea și acesta nu înțelege logica evenimentelor. Ea cade în brațele profesorului care simte atracția iubirii care trece dincolo de orice limită.

Jill este atrasă în mod ciudat și micraculos bărbatul excentric, a cărui personalitate artistică este una puternică. Ea petrece extrem de mult timp în compania acestuia. În timpul unei ieșiri la cină, într-un restaurant, Abe află din discuțiile unor femei de la o masă vecină că un judecător corupt pe nume Spangler, va produce suferință unei mame pătimașe, oferind pentru anumite “ajutoare” , custodia fiului ei către soțul acesteia de care ea tocmai divorțase.

Abe uită de pasiunea pentru fată, chiar și rostul cinei și începe să gândească în perspectivă, dorind să facă anumite fapte care să schimbe vieți….

Din acel moment, viața lui Abe ia o altă întorsătură și redescoperă plăcerile vieții, dincolo de acele clipe de iubire și sex.

Lucas își schimbă în totalitate viața dar va fi în sensul pozitiv?

Filmul ne îndeamnă spre meditație, la conștientizarea legăturilor dintre filosofie și psihologie, iubire și suferință, dragoste și ură, la înțelegerea artei vieții, adică într-un fel la ceea ce ordonează și conștientizează omul în general, în decursul vieții.

Irrational Man – În lipsa rațiunii, SUA

Distribuție: Joaquin Phoenix, Emma Stone, Jamie Blackley, Parker Posey, Betsy Aidem, Ethan Philips, Tom Kemp, Meredith Hagner

Regia: Woody Allen

Producător: Gravier Productions

Anul apariției: 2015

Gen: Dramă, Dragoste

Durată: 96 min

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*