Bambye

Expresul de Buftea

Se cunoaște de mult timp, faptul că românii fac haz de necaz. Probabil umorul este una dintre cele mai importante calități ale poporului românesc. Istoria cinematografiei a adus multe personalități ale umorului în fața publicului care i-a adorat, divinizat și aplaudat. În anul realizării acestui film, anul 1978, era o perioadă plină de restricții, unde doar umorul și comicul de situație aducea un zâmbet pe buzele românilor.

Filmul este o dedicație pentru marile personalități ale cinematografiei românești. Realizat în anul 1978, pelicula reprezintă un omagiu, o aniversare a 50 de ani de comedie românească specifică anilor 1927-1977.

Din păcate filmul deși poate pare lung pentru unii, de fapt este extrem de scurt pentru ca publicul devorator de comedie să poată savura momentele plăcute cu artiștii de valoare ai cinematografiei românești, acei cascadori ai râsului autohtoni. Filmele comice se bazau pe scenariști și regizori de valoare internațională, care din comicul de situație și nonșalanța artiștilor, reușeau să facă adevărate spectacole și filme de valoare. De multe ori, mimica și comunicarea, făceau ca anumite pasaje să nu fie reperate de cenzura comunistă a acelor perioade, oferind astfel publicului o mică rază de speranță, că gluma trece dincolo de toate….

Personajul principal este celebrul actor Dem Rădulescu, care conformprietenilor săi, când apărea pe stradă, cei din jurul său îi solicitau câte o glumă, o poantă, pentru că însuși fizionomia lui, te îndemnă să-i urmărești cuvintele…. Era actorul cel mai perfect care combina comunicarea nonverbală cu comunicarea orală.

Dem Rădulescu are rolul unui regizor exasperat care vrea să pară un dur în meseria lui.. I se cere să facă un film comic dar lipsește inspirația și mimica actorilor.

În drum cu trenul spe Buftea alături de regizorul secund (Vasile Muraru), îi întreabă pe cei din compartiment ce filme le plac, ce actori.

O tânără și iubitul ei, o femeie care tricotează și alți pasageri încep să „depene” amintirile care le-au produs momente de satisfacție vizuală. Astfel, începând cu conductorul de tren (Jean Constantin), apoi mecanicul de tren (Aurel Giurumia), Sebastian – omul cu cafelele și înghețata de la restaurantul trenului (Sebastian Papaiani), o fetiță de opt anișori, fiecare personaj își prezintă opțiunile care sunt diversi actori vechi, filme celebre, muzică, sceneta dansante, motiv pentru care, în cadrul peliculei „defilează” actori celebri din filme româneșt apreciate, un colaj comic și haios.

Își fac apariția pe lângă personajele din compartiment, pe rând: Jean Constantin, Sergiu Nicolaescu, Margareta Pâslaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Constantin Tănase, Toma Caragiu, Florin Piersic, Ștefan Mihăilescu Brăila, Ileana Stana Ionescu, Margareta Pogonat, Draga Olteanu-Matei, Vasilica Tastaman, Iurie Darie, Marin Moraru, Rodica Tapalagă, Violeta Andrei, Radu Beligan, Jorj Voicu.

Scenele comice ale lui Ion Luca Caragiale, momentele vesele dansante, filmele de comedie sunt bine reprezentate, cu scenete care au rămas în memoria cinefililor.

Expresul de Buftea, ROMÂNIA

Distribuție: Dem Rădulescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Margareta Pâslaru, Puiu Călinescu, Adriana Trandafir, Coca Andronescu, Vasile Muraru, Aurel Giurumia, Toma Caragiu, Florin Piersic

Regia: Haralambie Boros

Producător: România Film Casa de Filme 4

Anul apariției: 1978

Gen: C

Durată: 88 min

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*