Bambye

ORHIDEEA UCIGAȘĂ – James Hadley Chase

Uneori nu este de ajuns să ai ceea ce-ți dorești pentru că, poate ceea ce vrei nu este spre binele tău. Viața este dificilă și are suișuri și coborâșuri. Personajele acestui roman au destine ciudate, iar atunci când consideră că urcă pe un drum, pot fi de fapt într-o coborâre pe pantă.

Cartea oferă cititorului o scurtă călătorie în timp, în care personajele suntbine conturate, astfel încât să întregească acțiunea și să acționeze asupra psihologiei de gândire. Nimic nu este așa cum pare, dar fiecare trebuie să descopera singur, aceste fapte….

Blandish este o familie bogată ale cărei afaceri au fost prospere. Așa cum se știe că bogăția nu înseamnă mereu fericire ci doar un pas spre realizarea ei, această familie a trecut prin momente dramatice.

Blandish a avut o fiică pe care o îndrăgise dar care a fost răpită. Tatăl ei a fost gta să ofere întregul imperiu pentru eliberarea fetei, dar răpitorul a avut pe lângă tendințele criminale și unele animalice, violând-o pe tânăra fata.

Fata a revenit la tatăl ei dar a rămas gravidă și traumatizată de evenimentele care s-au petrecut cu ea, în atât de dramatice și în timp atât de scurt. După ce o naște pe Carol, fiica lui Blandish se sinucide spre disperarea tatălui ei.

Suferințele lui Blandish au continuat și el a dat-o pe Carol spre adopție, sprijinind-o financiar pentru ca ea să ajungă acolo unde nimeni din familia ei nu reușise, deși au avut perspective.

La vârsta de 10 ani, Carol are tendințe criminale și este internată la azilul de bolnavi mintali, de nebuni, condus de dr. Travels care o tratează cu pastile.

Blandish moare și lasă moștenirea de 6 milioane de dolari pentru nepoata lui, Carol, cu mențiunea că Simon Hartman rămâne tutorele averii.

Într-o noapte, Carol reusește să păcălească vigilența paznicilor și evadează. Ea avea 21 de ani, fiind majaoră, iar dacă în 14 zile nu este readusă în azil, nu mai poate fi internată decât după noi diagnostice.

Carol evadase și fugise cu camionul de fructe a lui Nick, a cărui conducere o preia în momentul când îi urmărește poliția. Ea izbște mașina poliției după care cade în prăpastie. Ea este găsită și salvată de Steve Larson, care trecuse prin zonă, preluându-l pe fratele său Roy pentru a-l duce acasă. Din acel moment, micul orășel de reședință a lui Steve devine martorul unor evenimente ciudate, acțiuni trepidante și multe surprize, pentru că fiecare persoană are propria mentalitate și mai ales percepție, asupra a ceea ce se întâmplă.

Carol cu nebunia ei reală sau nu, Roy – un jefuitor de bănci și naivul Steve își încep aventura viețiilor, niciunul neștiind ce-l așteaptă în continuare…

Acțiunea cărții și personajele care apar în derularea evenimentelor care sunt diferite de ceea ce ar percepe cititorul în unele momente cheie, oferă cititorului momente de acțiune și suspans, suficiente pentru ca acesta să nu lase cartea din mână. Este un roman care destinde cititorul și antrenează creierul într-o gimnastică a minții.

Orhideea Ucigașă – James Hadley Chase, SUA

Editura Lucman,

București, 1948

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*