Bambye

CELE 21 DE CALITĂȚI ALE LIDERULUI – John C. Maxwell

Mereu în jurul nostru, auzim vorbindu-se despre manageri, despre lideri. Un manager nu este neapărat un lider, ci doar o persoană care are puterea de a lua decizii, bune sau rele. El poate fi influențat în afacerea pe care o conduce de către un lider.

Autorul vede liderul perfect ca având 21 de calități care să-i aducă aprecierea propriei echipe: caracterul, carisma, angajamentul, comunicarea, competența, curajul discernământul, concentrarea, generozitatea, inițiativa, ascultarea, pasiunea, atitudinea pozitivă, rezolvarea problemelor, relația, responsabilitatea, siguranța, auto-disciplina, servitudinea, învățarea și viziunea.

Riscul și informarea implică indubitabil caracterul care garantează succesul durabil în fața oamenilor. Oamenii se nasc cu talent dar caracterul și personalitatea, le formează singuri, prin învățare și reflecție.

“Adevăratul caracter – să fii mai mare în interior decât în exterior.”(p. 17)

Un lider adevărat își caută modele de urmat, descoperă propriile deficiențele, dă piept cu realitatea și reconstruiește.

Carisma înseamnă ca oamenii liderului să fie mulțumiți de ei înșiși, nu de cel care-i reprezintă ca lider. Un lider carismatic este cel care iubește viață, acordă fiecărei persoane nota 10, se destăinuie și insuflă oamenilor speranță. Dușmanii carismei sunt: mândria, nesiguranța, caracterul schimbător, cinismul și perfecționismul (care nu există și este doar iluzie deșartă). Prima impresie este importantă și în centrul atenției trebuie să fie cei din jur, nu noi ca persoană.

Angajamentul diferențiază pe întreprinzători de visători. Angajamentul se face din suflet, fiind testat prin acțiune și deschide poarta succesului. Un lider nu trebuie să ezite, să amâne decizii, ci să tranșant pentru atingerea scopului.

“Comunicarea – fără ea călătorești singur.”(p. 31)

Comunicarea trebuie să conțină mesaje simple, să observăm persoana căreia ne adresăm și să folosim adevărul căutând răspunsurile adecvate. Totul ține de comunicarea eficientă, de ascultare, înțelegere.

Competența merge dincolo de cuvinte, reprezintă abilitatea liderului de a transmite, de a plănui și a proceda că cei din jur să știe că acesta știe ce să facă și să-l urmeze.(p. 38).

Un lider competent se pune în lumină în fiecare zi, să învețe permanent lucruri noi și să meargă până la capăt fără ezitare, să realizeze mai mult decât se așteaptă alții și astfel să-i inspire pe ceilalți.

Prin discernământ se descoperă problemele esențiale, cauzele lor și identificarea soluțiilor, după care se evaluează  opțiunile pentru impactul maxim, multiplicându-le. Pentru sporirea discernământului trebuie analizat succesul anterior, învățarea gândirii celorlalți și acordarea atenției pentru propriul curaj. O decizie luată cu discernământ poate schimba cursul propriei vieți.

“Curajul este tema care și-a spus toate rugăciunile – apud Karl Barth”(p. 45).

Curajul începe cu o luptă interioară, organizarea acțiunilor trebuie corelată cu realizarea acestor lucruri. Curajul lideruului inspiră angajamentul celorlalți și viața liderului se extinde proporțional cu curajul său. Fricosul și curajosul se tem, dar primul de lucruri mărunte, celălalt de fapte mari.

Un pas mare, luare vieții în piept, discuțiile cu persoanele evitate, alegerea unui alt drum profesional, sunt elemente ce caracterizează și denotă curaj.

Pentru a afla celelalte detalii și informații care diferențiază in lider de un simplu conducător de formație, se recomandă studiul acestei cărți pentru că se află multe informații prețioase.

Lucrarea de față, cartea în speță, este extrem de benefică pentru acei conducători care prin aroganța lor se consideră lideri dar conduc doar pentru că au fost puși în acele poziții… cumva anume!

Cele 21 de calități ale liderului – John C. Maxwell, SUA

Editura Amaltea,

București, 2013

1 comentariu publicat

  1. Atat adevar este in : acei conducători care prin aroganța lor se consideră lideri dar conduc doar pentru că au fost puși în acele poziții… cumva anume…
    Din pacate nu avem manageri competitivi si profesionisti, de aceea nici lider.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*